Conferinta publica: Psihologia buddhista pentru omul contemporan
Incepere 28 aprilie 2014 19:00 pana la 28 aprilie 2014 20:30 Salveaza in agenda
Categorii: Conferinte
Conferinta publica sustinuta de calugarul buddhist Theravada
|| Psihologia buddhista pentru omul contemporan ||
BHANTE YOGAVACARA RAHULA
28 aprilie 2014, orele 19.00
in Sala Studio a Universitatii Spiru Haret
(din zona Universitate, str. Doamnei nr. 13)
INTRARE LIBERA
Seria conferintelor publice sustinute la Sala Studio a Universitatii Spiru Haret continua cu un invitat strain, de o inalta tinuta spirituala: calugarul buddhist de traditie Theravada Bhante Yogavacara Rahula. Asociatia Alethea/Centrul Anahata din Bucuresti, Asociatia Buddhista Theravada Romania, cu sprijinul Editurii Herald, al Universitatii Spiru Haret si al Centrului Seeds for Happiness, va invita sa descoperiti efectele benefice ale meditatiei buddhiste asupra psihicului uman, intr-o conferinta menita sa reliefeze rolul crescand al psihologiei orientale in contextul vietii contemporane!
Invitati:
Bhante Yogavacara Rahula, calugar buddhist Theravada
Matei Georgescu, psihanalist
George Petre, fondator Asociatia Alethea
Mihai Abagief, fondator Asociatia Buddhista Theravada Romania
Psihologia buddhista a devenit populara in ultimii ani mai ales prin intermediul conceptului de Mindfulness sau Atentie Constienta - Sati in limba Pali -, un aspect inseparabil al Caii Nobile cu Opt Ramuri (Eight Fold Noble Path), cale deschisa de catre Gautama Buddha cu mai mult de 2500 de ani in urma.
Aceasta atentie constienta este esenta practicii cunoscute de noi ca Vipassana sau Insight Meditation. Exista peste 40 de scoli de Vipassana raspandite in Sud-Estul Asiei si toate au in comun un lucru - intelegerea clara a proceselor numite „corp” si „minte”, in momentul de fata. Iata baza experientiala a intregii practici meditative Buddhiste.
Desi progresul pe Calea Nobila este gradual, intelegerea posibila in practica Vipassana este imediata. Accesand corpul, accesand procesele mentale, practica atentiei constiente poate aduce nivele din ce in ce mai subtile la lumina constiintei, clarificand si deschizand astfel Calea catre eliberare - Nibbana -.
Invitat BHANTE YOGAVACARA RAHULA
http://bhanterahula.blogspot.ro/
Invitatul s-a nascut in California in 1948, cu numele Scott Joseph DuPrez. Si-a trait adolescenta in tumultul revolutiei hippie si a servit in Armata Americana intre 1967-1970, petrecand 10 luni in Vietnam. Adoptand stilul de viata hippie a inceput o lunga calatorie in jurul lumii, pornind din Scandinavia. Drumul l-a purtat pana in India si Nepal, unde si-a intalnit primii maestri spirituali in persoanele lamasilor tibetani. Urmeaza aici o luna de meditatii. La finalul acestei perioade se descopera interesat de convertirea la buddhism si de cautarea Adevarului. A devenit calugar buddhist in anul 1975, la manastirea Gothama Thapovanaya din Sri Lanka, cu numele Bhante Yogavacara Rahula, loc unde ramane pana in 1986 cand se hotaraste sa revina in SUA. Pana in 2010 a locuit si a practicat intr-o manastire din Virginia, SUA, numita Bhavana Society. Din 2010 calatoreste in jurul lumii pentru a preda invataturile buddhiste prin intermediul retreat-urilor in care integreaza respiratia yoga si exercitii de meditatie vipassana. A publicat nenumarate articole si 5 carti dedicate invataturii, printre care One Night’s Shelter, autobiografie; The Way to Peace and Happiness; Meditation. The Body and Mind connection; Breaking Through the Self-Delusion.
Editura Herald prezintala acest eveniment cartea Mindfulness pe intelesul tuturor scrisa de Bhante Henepola Gunaratana, maestrul invitatului Yogavacara Rahula.
“Aceasta carte reprezinta o introducere in procesul de dobandire a deplinei constientizari (mindfulness) printr-o atentie treaza, pusa pe, si printr-o intelegere clara a intregului proces de respiratie. Folosind respiratia ca element principal al atentiei sale, cel care mediteaza aplica o observatie participativa asupra intregului sau univers perceptual. El invata sa observe schimbarile aparute la nivelul tuturor experientelor fizice, in sentimente si in perceptii; invata sa-si studieze propriile activitati mentale si fluctuatiile care apar in aspectele si natura constiintei. Toate aceste schimbari au loc neincetat si sunt prezente in fiecare moment al experientei noastre. Meditatia este o activitate vie, o activitate inerent empirica. Nu poate fi predata asemenea unui subiect pur scolastic. Esenta vie a procesului trebuie sa vina din experienta personala.”
Bhante Henepola Gunaratana
Organizatori: Universitatea Spiru Haret, Editura Herald, Asociatia Alethea/ Centrul Anahata, Asociatia Buddhista TheravadaRomania.
Principal sustinator: Centrul Seeds for Happiness
Parteneri media: Romania Libera, Sapte Seri,Ziarul Alb, RomaniaPozitiva.ro, Bookuria.info, Getlockal.ro, Semnebune.ro, Bookaholic.ro, Bookblog.ro, Gratuitor.ro, Asociatia Multiculturala de Psihologie si Psihoterapie, Amintiridincalatorie.ro, The Path Romania, TraiesteConstient.ro, Filme-carti.ro, Info-Sanatate.ro, CalendarEvenimente.ro, Cartidelumina.wordpress.com, NoulPamant.ro, Casamea.ro, Rabbit Media
Contact: Andreea Tincea, PR Herald – 0743050507 andreea.tincea@edituraherald.ro
INTRAREA LA CONFERINTA ESTE LIBERA!
***
WEEKENDURI DE PRACTICA MEDITATIVA
In perioada 24 aprilie – 4 mai 2014 se organizeaza doua weekenduri dedicate studiului si practicii invataturii buddhiste si doua conferinte asociate temei. Asociatia Alethea si Asociatia Buddhista Theravada Romania, sprijinite de Centrul Seeds for Happiness, au ca invitati doi calugarii din traditia Theravada: Bhante Yogavacara Rahula si Ajahn Abhinando. Mai multe detalii despre cei doi, despre sesiunile de practica si despre conferintele pe care le sustin:
http://dhamma.ro/evenimente/doua-evenimente-importante-in-2014/
***
Asociatia ALETHEA este o organizatie non-profit, non-guvernamentala al carui scop este realizarea de activitați culturale, cultural-educative si interculturale, oferind persoanelor interesate acces la intelepciunea traditiilor spirituale si culturale stravechi. Asociatia a dezvoltat centrul Anahata cu sediul in str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, Bucuresti.
Asociatia Buddhista Theravada Romania se ocupa de organizarea de seminarii dedicate meditatiei buddhiste (sesiuni de introducere, seminarii de aprofundare cu calugari de la manastiri buddhiste Theravada, intalniri regulate de grup pentru practica meditativa), promoveaza aceasta traditie prin intermediul site-ului www.dhamma.rosi social media conexe. Asociatia se ocupa si de dezvoltarea de materiale ce sprijina practica meditativa (traduceri de carti consacrate sau de materiale specifice promovate de manastiri din strainatate cu care sunt afiliati membrii asociatiei).
<!--[if gte mso 9]> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideW