West meets East - Bartók, Shankar, Enescu (Timisoara, Bucuresti, Pitesti)
Incepere 15 octombrie 2019 18:00 pana la 18 octombrie 2019 21:00 Salveaza in agenda
Locatie MNAR
Eveniment adaugat de Delia Gavrila
Categorii: Conferinte , Expozitii
Parfumurile muzicale ale Indiei si Transilvaniei
Centrul Cultural "Rabindranath Tagore" are bucuria de a va invita la ultimul capitol al trilogiei de concerte “West meets East”, ce sarbatoreste prima fuziune din istorie dintre muzica clasica occidentala si cea indiana. Concertele vor avea loc la Timisoara (15 octombrie, Sala Capitol), Bucuresti (17 octombrie, Sala Mica a Palatului) si Pitesti (18 octombrie, Filarmonica).
Proiectul a debutat in 2017, cu scopul de a readuce la viata povestea prieteniei dintre sitaristul Ravi Shankar si violonistul Yehudi Menuhin (elevul lui George Enescu) si melanjul muzical pe care cei doi l-au creat cu jumatate de secol in urma.
• Artistii vor incheia interpretarea in premiera in Romania a tuturor compozitiilor lui Ravi Shankar pentru vioara si instrumente indiene, de pe legendara trilogie “West meets East”, piatra de temelie a muzicii World. Vom asculta compozitii de pe celebrele albume premiate cu Grammy, necantate inca la editiile trecute.
• Vom degusta muzici cunoscute din Romania, renascute intr-un nou avatar. Udhai Mazumdar, elevul lui Shankar, ne va prezenta noi aranjamente pentru vioara si instrumente indiene dupa lucrari de la noi, de aceasta data inspirate de spatiul Transilvaniei.
• Alaturi de muzica clasica a Indiei de Nord, concertul va include compozitii de Béla Bartók, muzician ales de Yehudi Menuhin sa reprezinte Occidentul in cadrul proiectului de acum 50 de ani, impreuna cu George Enescu.
• Echipei de muzicieni i se va alatura violonistul francez Gilles Apap, virtuoz spectaculos si creativ, care a reusit sa il impresioneze pe insusi Menuhin, care i-a spus, cu admiratie, ca este “exemplul de muzician al secolului XXI”.
__________________________
Gilles Apap este renumit in toata lumea atat pentru interpretarile sale pline de virtuozitate de piese clasice consacrate, cat si pentru interesul pentru toate genurile de muzici traditionale, de la bluegrass-ul american la muzica la scripca irlandeza, de la muzica lautareasca est-europeana la muzica indiana, pe care le canta cu aceeasi pasiune si bucurie ca si muzica lui Bach, Mozart sau Ravel.
Este un fin cunoscator al muzicii romanesti, iar interpretarile sale de piese precum Hora Staccato, ori repertoriul lui George Enescu sau “Dansurile romanesti” ale lui Bartók, ridica salile de concert in picioare.
__________________________
Ne vom reintalni cu trio-ul din India, care ne-a delectat si in editiile precedente:
Udhai Mazumdar la tabla (percutii indiene), a fost format ca muzician in traditia milenara indiana, locuind impreuna cu maestrul si avandu-le colege de generatie pe Anoushka Shankar si pe Norah Jones. L-a insotit pe Ravi Shankar in concerte memorabile pentru Familiile Regale Britanica si Suedeza, si a cantat alaturi de Zakir Hussain la concertul aniversarii de 75 de ani a maestrului sau. A concertat in India, Franta, Italia, Elvetia, Germania, Ungaria, Romania, Rusia, Ucraina, Mongolia, Vietnam si Indonezia.
Udhai Mazumdar va fi insotit de discipolii sai, Rohan Dasgupta la sitar si Bhaskar Das la bansuri (flaut de bambus).
Rohan Dasgupta este considerat unul dintre tinerii maestri in devenire, bucurandu-se de onoruri precum Premiul Presedintiei Indiei sau de Bursa Guvernului Indiei. Isi reprezinta adesea tara in concerte ale misiunilor diplomatice din toata lumea. Rohan se remarca printr-un stil dinamic si reflexiv, precum si prin multa deschidere pentru experimente in diverse genuri muzicale.
Bhaskar Das este cunoscut acum publicului roman pentru sunetul cald al flautului sau din bambus. Descendent al unei mari familii de muzicieni clasici indieni, Bhaskar a primit in dar primul sau flaut la varsta de 4 ani de la maestrul Bholanath Prasanna, profesor al legendarului Pt. Hariprasad Chaurasia. A castigat numeroase premii la concursuri muzicale si a avut onoarea de a concerta in fata primului ministru al Indiei, Narendra Modi, si al Regelui Philippe al Belgiei.
Biletele pot fi cumparate online, de pe eventbook.ro si eventim.ro sau de la punctele de vanzare din oras – Humanitas, Carturesti, Cinema Elvira Popescu, Casa de Bilete a Salii Palatului, Casa de Bilete nr. 2 a Filarmonicii din Timisoara, Casa de bilete a Filarmonicii din Pitesti.
Eveniment organizat cu sprijinul Ambasadei Indiei in Romania, Primariei Municipiului Timisoara, Consiliului Local Timisoara si Filarmonicii din Pitesti. Sponsori: Bondoc si Asociatii, Dr. Reddy's, Organic India, Aqua Carpatica.
Detalii pe www.jazzmine.world