Editura Herald va invita la Conferinta Internationala de Psihanaliza, cu tema ARHAICUL (2-4 noiembrie)
Incepere 02 noiembrie 2018 09:00 pana la 04 noiembrie 2018 18:00 Salveaza in agenda
Locatie Athénée Palace Hilton
Eveniment adaugat de Delia Gavrila
Categorii: Conferinte
SOCIETATEA ROMANA DE PSIHANALIZA (SRP)
anunta organizarea in Bucuresti, in perioada 2-4 noiembrie 2018,
la Athenee Palace Hilton,
a celei de a X-a editii a Conferintei Internationale de Psihanaliza
Editura Herald si Societatea Romana de Psihanaliza (SRP), Societate Componenta a Asociatiei Internationale de Psihanaliza (IPA), au deosebita placere sa va invite sa participati la cea de a X-a editie a Conferintei Internationale de Psihanaliza, cu tema ARHAICUL.
Astfel, in perioada 2-4 noiembrie, la Athénée Palace Hilton, Strada Episcopiei 1-3, Bucuresti, va invitam la un eveniment de un inalt nivel stiintific, garantat prin participarea unor personalitati de notorietate in domeniul psihanalizei nationale si internationale, nume de prestigiu in privinta contributiilor personale in cercetarea, practica clinica si pedagogia universitara psihanalitica.
Evenimentul stiintific este adus in atentia psihanalistilor si psihoterapeutilor, medicilor, psihologilor, sociologilor, filosofilor, antropologilor, literatilor, deopotriva specialistilor sau aspirantilor, studentilor si masteranzilor din domeniile umaniste, universitarilor si clinicienilor, tuturor celor ce cauta in psihanaliza un mediu de reflectie si un instrument in preocuparea de intelegere a naturii umane.
CONFERENTIARI
Irina Adomnicai ( Franta), Bogdan Sebastian Cuc (Romania), Paolo Fonda (Italia), Eike Hinze (Germania), Daniela Luca (Romania), Vladimir Marinov (Franta), Rodica Matei (Romania), Gianina Micu (Romania), Brindusa Orasanu (Romania), Viviana Laura Strauss (Germania)
Din viziunea conferentiarilor despre ARHAIC:
In copilarie activitatea noastra psihica incepe de la senzatii primitive, nediferentiate si confuze si se dezvolta spre o functionare in mare parte diferentiata si elaborata, dar arhaicul primitiv continua sa fie prezent, activ si esential.
Dr. Paolo Fonda
Analist formator Societatea Italiana de Psihanaliza
In cura psihanalitica, intalnirile cu arhaicul ne arata, pe de o parte, ca lucrurile simple pot capata deodata forme extraordinare, iar pe de alta parte, ca lucrurile care ne pareau banale sunt in realitate nişte cuceriri.
Conf.univ. dr. Brindusa Orasanu
Doctor in Psihopatologie şi Psihanalizǎ, analist formator Societatea Romana de Psihanaliza
Descoperirea arhaicului in prezentul nostru a caracterizat psihanaliza inca de la inceput. Punctul de reper stabilit de psihanaliza este recunoasterea faptului ca in orice expresie umana sunt prezente urme arhaice.
Viviana Laura Strauss
Psihanalist Asociatia Germana de Psihanaliza
Argument la tema:
Explorarea arhaicului, ca unitate spatio-temporala pe care o putem identifica ca atare doar in apres-coup, ne duce catre experiente bizare, stranii, dar care prin modul in care apar in prezentul curei conduc catre re-configurari ale interactiunilor din cabinet… Plasat intr-un pre-istoric personal, legat de experientele de fuziune, dar si de de-fuzionare, arhaicul poate reprezenta pentru situatia psihanalitica ocazia unei re-scrieri a istoriei, o istorie care porneste de la aceeasi pre-istorie, dar pe care o re-configureaza in alte posibile istorii… Istoriile pe care le auzim, dar si cele pe care le construim in procesul analitic, se deruleaza sub presiunea experientelor arhaice care penetreaza situatia analitica, in negativul formelor prezente.
Bogdan Sebastian Cuc
Doctor in psihanaliza, membru in Comitetul stiintific Societatea Romana de Psihanaliza
Coordonator eveniment
Metafora explorarii arheologice a insotit psihanaliza inca de la initierea ei. Cel care a avansat-o initial, Sigmund Freud, sugera cu aceasta atitudinea psihanalistului, aflat in travaliul de descoperire si cunoastere a profunzimilor psihice. Inconstientul, domeniul de predilectie a studiilor si aplicatiilor psihanalizei, numeste acea parte din psihicul uman constituita din continuturi uitate, respinse sau refulate din constient, dar si din alte continuturi, care nu au ajuns vreodata in constient, reprezentate de fragmente primitive, pre- si protosimbolizate, cu siguranta pre-reprezentate si pre-verbalizate, arhaice. Conferinta la care va invitam este despre aceste continuturi arhaice. Atat de obscure fiind, pot ele influenta in vreun fel eul, relatiile cu sine si cu ceilalti? Daca da, asa cum este premisa propusa de prezentarile in cheie psihanalitica ale Conferintei, atunci cum ar putea fi acestea decelabile? Si cum ar putea transparea intr-atat incat, instrumentate adecvat, sa fie, in final integrate in psihic?
Dr. Med. Gianina Micu, Psihanalist,
Societatea Romana de Psihanaliza
Vicepresedinte stiintífic,
Co-coordonator eveniment
Contact:
office@srdp.ro;
https://www.facebook.com/public/Societatea-Romana-De-Psihanaliza
www.conferinta.srdp.ro