Rabdarea – o virtute fara seaman. Cum sa o sporim in viata cotidiana
Incepere 23 martie 2018 19:00 pana la 23 martie 2018 21:00 Salveaza in agenda
Locatie Universitatea Spiru Haret - Sala Studio - Bucuresti
Eveniment adaugat de Delia Gavrila
Categorii: Conferinte
Asociatia Rabten Compassionate Wisdom si Editura Herald va invita la un eveniment aparte - vineri, 23 martie, ora 19:00, in compania de exceptie a Ven. Maestru buddhist Markus Getzner, care va sustine pentru prima data la Bucuresti o conferinta publica cu tematica „Rabdarea – o virtute fara seaman. Cum sa o sporim in viata cotidiana”.
Prelegerile se vor tine in limba engleza, cu traducere in limba romana, urmate de o sesiune de intrebari si raspunsuri. Vom fi prezenti si cu stand de carte!
Intrarea la conferinta este libera si va avea loc in sala Studio a Universitatii „Spiru Haret” din Bucuresti (zona Universitate, intrarea din strada Doamnei nr. 13).
Evenimentul este organizat cu sprijinul binevoitor al dlui Prof. Univ. Matei Georgescu, caruia ii multumim mult.
Va reamintim ca invitatul nostru va sustine, in continuarea conferintei, invataturi si in weekendul 24-25 martie, la Centrul Seeds for Happiness, despre Cum sa integram practica unui Bodhisattva in viata cotidiana. Va puteti inscrie la acest eveniment in formularul de jos.
Pentru mai multe amanunte cu privire la invitat si tematica, va rugam cititi cu atentie in josul paginii.
Inscrierea prealabila la conferinta este optionala, insa utila pentru buna organizare!
ACCESEAZA FORMULARUL DE INSCRIERE ONLINE AICI
Invita-ti prietenii la eveniment pe Facebook de aici
Venerabilul Jangchub Phuntsok (Markus Getzner) se va afla pentru a sasea oara in Romania si a primit initierea in calitate de calugar budist in 1994, de la Venerabilul Lati Rinpoche (care a fost unul dintre consilierii filozofici ai Sfintiei Sale Dalai Lama). Din 1991 studiaza la Centrul de Inalte Studii Tibetane din Elvetia sub indrumarea Ven. Maestru Gonsar Tulku Rinpoche si a altor Maestri cu experienta. Vorbeste fluent limba tibetana, alaturi de alte limbi straine, si si-a insusit prin cunoastere si experienta multe aspecte esentiale din budism.
Ven. Markus este invitat des sa acorde invataturi si in alte tari precum Austria, Elvetia, Germania, Franta. Totodata intretine relatii de prietenie spirituala si ofera indrumare tuturor celor care asista la cursurile sale, participanti care apoi dezvolta interes si ii adreseaza intrebari. In paralel cu studiile budiste, a absolvit Academia de Arte la Viena si dezvolta proiecte si instalatii de arta contemporana impreuna cu fratele sau.
Detalii pe larg despre tematica
In decursul vietii, ne confruntam cu multe situatii dificile, suferinte fizice si morale, iar in ultimul timp, pe masura ce tehnologia avanseaza, lumea in care traim pare ca devine din ce in ce mai violenta si agitata, atat prin vorbe, cat si prin fapte.
Or, rabdarea este cel mai bun mijloc de a depasi toate aceste conditii adverse si contribuie direct la pacea si armonia dintre oameni. Dintre toti factorii perturbatori ai mintii, ura este cea mai periculoasa si rabdarea este antidotul ei direct, este apa care stinge focul urii. Spunem „cu rabdarea trecem marea”. Insa ce este aceasta rabdare si stare de calm la care ravnim cu totii si cum o putem obtine si spori in mintea noastra? Cum sa facem fata cand ne simtim sub presiune si stres, cand avem nevoie de staruinta intr-o lucrare grea si de lunga durata sau de perseverenta si tenacitate cand invatam ceva nou?
Practicarea rabdarii este sursa de bucurie, calm si armonie, pentru sine si pentru altii. Ea consta in a nu fi perturbati atunci cand ne confruntam cu situatii dificile, a nu ne enerva si a nu ne lasa prada maniei, ci a ne pastra calmul, a nu permite sa ni se tulbure linistea interioara a mintii.
Geshe Rabten Rinpoche, din volumul Comorile Dharmei
Cum sa ne pastram totusi cumpatul si luciditatea mintii atunci cand cineva ne insulta, ne face rau sau ne loveste? Cum sa evitam sa ne iesim din fire, fara sa mai reactionam violent, ca apoi sa nu regretam? Cand intelegem ca celalalt este de asemenea manat de emotii negative si este lipsit de control asupra mintii, precum noi, oare mai raman motive sa ne enervam? Oare cum putem actiona cu mai multa toleranta si compasiune?
Intrebari provocatoare, nu?
Stim bine ca in viata de zi cu zi o atitudine rabdatoare si ingaduitoare fata de ceilalti ne va fi de mare folos, caci vom intalni adesea situatii si imprejurari adverse, persoane care incearca sa ne puna la incercare. Daca suntem capabili sa nu reactionam negativ, nu numai ca vom evita sa fim perturbati si ne vom pastra o minte calma si destinsa, dar, in acelasi timp, prin intelegere si bunavointa vom calma si agresivitatea adversarului.
Oamenii stapaniti sunt rabdatori, oricat de provocatoare ar fi situatia cu care se confrunta. Oamenii puternici se inarmeaza cu rabdare de fier si cu demnitate, nu se plang la orice pas, nu ii impovareaza pe toti cei din jur cu grijile lor, nu se lasa usor doborati. Recunosti un om valoros dupa capacitatea lui a face fata provocarilor cu zambetul pe buze si cu o minte lucida.
Cand avem de-a face cu un coleg sau un sef agresiv, vecin sau partener etc., prima reactie si tendinta este sa dorim sa ii schimbam, sa ii ajutam, insa, daca procedam fara iscusinta, devine riscant, deoarece le putem alimenta mai mult furia si, din pacate, neintelegerile pot continua. O varianta ar fi mai degraba sa facem fata mai intai cu succes in interior, prin rabdare, atat agresiunii, cat si starilor de frustrare si anxietate care se ivesc in noi.
Orice am face, uneori nu ii vom putea impiedica pe unii sau pe altii sa ne spuna cuvinte neplacute ori sa ne insulte. Singurul lucru pe care il putem face este sa ne protejam controlandu-ne mintea, astfel incat ea sa nu fie nici tulburata si nici zdruncinata in stabilitatea ei launtrica. De aceea, rabdarea este in general comparata cu ornamentul cel mai frumos cu care ne putem impodobi. Podoaba rabdarii este universala, iar valoarea ei estetica, incontestabila. Pretutindeni ea inspira respect fata de cel care o poarta si il face demn de admiratie.
In cadrul acestui eveniment, Venerabilul Markus Getzner va raspunde la intrebarile aduse in discutie si va impartasi din cunostintele sale vaste cu privire la practica rabdarii si la cum sa o sporim in viata noastra, pentru a atinge o transformare spirituala si o fericire trainica pentru noi si ceilalti.
Venerabilul Markus este o persoana modesta, cu multa hotarare pe calea spirituala, inzestrat cu compasiune si intelepciune, rodul a multor ani de studiu si practica. Invataturile sale sunt transmise cu claritate, sinceritate si atentie la detalii si cu grija fata de ascultatorii sai. Este bland, binevoitor, iar atitudinea lui senina si calma transmite linistea de care avem nevoie pentru a intelege si aprofunda cu rabdare si interes invataturile de antrenare a mintii regasite in Invataturile vaste si profunde ale lui Buddha, cel trezit si desavarsit.