Mitul nasterii Eroului. O interpretare psihologica a mitologiei

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

Mitul nasterii Eroului. O interpretare psihologica a mitologiei

Autor: otto rank otto rank
Colectia: PSIHOTERAPIA
Traducator: monica medeleanu
Categorie: Zilele Sanatatii Mintale


Anunta-ma cand este disponibila!
Comenzi telefonice
021-319-40-60 / 0771-664-320
Interval orar: 9:00 - 17:00

Multi psihologi ai secolului 20 au incercat sa desluseasca misterele psihicului uman, in special prin intermediul mitologiei clasice. Aceasta tendinta a dus mai tarziu la intuitiile lui Jung, Joseph Campbell si altii. Insa primul savant care a explorat aceasta convergenta a fost Otto Rank. Una dintre problemele cele mai provocatoare ale mitologiei comparative, care este mai mult decat evidenta, o reprezinta asemanarile cros-culturale, in mituri, legende si folclor. De exemplu, mitul potopului, cautarea eroica, si in special legenda nasterii eroului apar peste tot in lume, din Africa pana in America de Sud. In epoca in care Rank si-a scris cartea, cercetarea mitologica ce cauta sa explice acest fenomen prin difuziune sau fenomene astronomice isi epuizase resursele. In schimb, Rank a cautat sa explice aceste motive comune in termenii a ceea ce el credea a fi universalii psihologice. Mitul nasterii eroului i-a adus autorului notorietate in lumea stiintifica. Inca din vremea cand era un apropiat colaborator al lui Sigmund Freud" in Viena, Rank a avut originala idee de a interpreta miturile ca vise de masa. Bogata intr-un material istoric - de la Sargon la Isus - cartea compara stereotipurile de eroi si legende cu bazelor lor psihologice. Este o aplicatie revolutionara a metodei psihanalitice la mitologia comparativa.

 *

 "Suntem convinsi ca miturile, cel putin la origine, sunt structuri ale facultatii umane de imaginare, care la un moment dat au fost proiectate din anumite motive asupra cerului si se poate sa fi fost transferate in mod secundar asupra corpurilor ceresti, cu fenomenele lor enigmatice. Semnificatia urmelor inconfundabile pe care acest transfer l-a imprimat miturilor nu trebuie subestimata catusi de putin, desi este posibil ca originea acestor figuri sa fi avut un caracter psihic, fiind facuta ulterior baza a calculelor astronomice si astrologice, tocmai datorita acestei semnificatii. In general, s-ar parea ca cercetatorii care s-au folosit exclusiv de modalitatea naturalista de interpretare nu au putut, in incercarea lor de a descoperi sensul originar al povestilor mitice, sa se indeparteze cu totul de un proces psihologic, cum de altfel s-a intamplat si cu creatorii miturilor. Motivul este identic si conduce in aceeasi directie, atat in ceea ce ii priveste pe creatorii miturilor cat si pe exegeti... In afara de conceptia astrala, ideea rolului jucat de viata psihica trebuie creditata cu aceleasi drepturi pentru formarea miturilor, iar aceasta cerinta va fi justificata amplu de rezultatele metodei noastre de interpretare. Avand acest obiectiv, vom lua intai materialul legendar pe care se va incerca o astfel de interpretare psihologica pentru prima oara la o scara mare si vom selecta din marea masa a acestor mituri eroice pe acelea care sunt cunoscute cel mai bine."

Otto Rank

 *

"Otto Rank, prolific scriitor psihanalist și terapeut - fiind, de altfel, un apropiat coleg al lui Freud și editor al operei acestuia - ne propune, in aceste randuri, o incursiune in universul nașterii mitului eroului. Dupa o scurta schitare a paradigmelor importante, autorul ne dezvaluie modelul sau explicativ. Interpretarea lui este psihologica și psihanalitica. Rank realizeaza o analiza comparativa a unora dintre cele mai importante mituri eroice universale. Demersul lui Rank se construiește pe baza analogiei dintre ego-ul copilului și portretul eroului mitic. Actul eroic este, astfel, inteles ca o modalitate de reabilitare individuala in raport cu relatiile parentale. Mitul este creat, perpetuat și popularizat - sustine și explica autorul - de adulti cu ajutorul fantasmelor retrograde ale copilariei. El este pus in legatura cu disfunctiile noastre nevrotice și chiar psihotice. Rank anunta și o intentie de armonizare a interpretarii sale cu alte conceptii, insa nu mai insista asupra acesteia. Lucrarea este un prilej captivant de incursiune nu doar in sfera unora dintre cele mai populare și importante mituri ale culturii, dar și - de ce nu - in istoria noastra emotionala."

Irina-Gabriela Buda, "Romania Libera"

Cititi un fragment din aceasta carte.

 

CUPRINS

Introducere 5

Sargon 22

Moise 23

Karna 27

Oedip 31

Paris 35

Telephos 38

Perseu 40

Ghilgames 42

Kyros 44

Tristan 65

Romulus 69

Hercule 76

Iisus 81

Siegfried 90

Lohengrin 95

O interpretare psihologica a mitologiei 104

Index 153

ISBN: 978-973-111-249-7
Nr. pagini: 160
Cod bara EAN 13: 5948417220213
An aparitie: 2012
Format: 13 x 20 cm
Limba: Romana
Coperta: Policromie, carton laminat
Din aceeasi colectie

Cei care au cumparat aceasta carte au mai cumparat si:

Galerie Media

otto rank

Psihanalist austriac, scriitor, profesor si terapeut, Otto Rank (1884 -1939) a fost "mana...

Editura Herald la Conferinta Internationala ABA Bucuresti

  Evenimentul anual dedicat analizei aplicate a comportamentului aduce la Bucuresti lectori de...

Editura Herald va invita la Conferinta Internationala de Psihanaliza, cu tema ARHAICUL (2-4 noiembrie)

  SOCIETATEA ROMANA DE PSIHANALIZA (SRP)anunta organizarea in Bucuresti, in perioada 2-4...

Conferinta de Psihoterapie Experientiala si Dezvoltare Personala Unificatoare

Conferinta de Psihoterapie Experientiala si Dezvoltare Personala UnificatoareEDITIE ANIVERSARA...

Conferinta Transcendis 2020 - Fundamentele evolutiei personale

    Transcendis 2020 este locul unde experienta si cunoasterea intalneste pasiunea pentru...

SUS
Cos gol

INAPOI