Filosofia lui Pitagora

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

Filosofia lui Pitagora

Autor: edouard antelme chaignet edouard antelme chaignet
Colectia: COGITO
Traducator: gabriel doru avram


Stoc indisponibil momentan

Anunta-ma cand este disponibila!
Comenzi telefonice
021-319-40-60 / 0771-664-320
Interval orar: 9:00 - 17:00

Autorul anonim al scrierii Despre viata si poezia lui Homer sustine ca Pitagora ar fi imprumutat de la Homer dogma nemuririi sufletului, teoria migratiilor succesive ale acestuia, doctrina numerelor (unde unitatea este principiul binelui iar diada principiul raului), stiinta muzicii si arta de a o folosi in scopuri morale si religioase. Imitandu-si maestrul, pitagoricienii nu au ezitat niciodata sa utilizeze versul pentru a moraliza sufletele, recomandand purificarea trupurilor prin arta medicinei si sufletele prin arta muzicii. Muzica se uneste cu poezia in cantec, iar cantecul, pentru pitagoricieni, este unul din cele mai desavarsite mijloace de purificare si educatie, una din formele cele mai inalte de expunere a ideilor morale; caci muzica, in opinia lor, face sa patrunda in suflet si in trup armonia si ritmurile ei, adica sanatatea si virtutea. In sfarsit, Versurile de Aur, care apartin cu siguranta Scolii Pitagoreice, sunt o dovada autentica a caracterului poetic pe care filosofia pitagoreica l-a pastrat mereu, si care se manifesta atat in esenta doctrinelor sale cat si in forma in care acestea s-au dezvoltat.

Insa filosofia greaca, in aceasta perioada a istoriei, este unita nu doar cu arta, cu poezia, si in consecinta cu religia, ci este unita de asemenea cu realitatea si cu viata practica. Pentru grec, viata omului este esentialmente o viata sociala: in afara unei societati organizate, guvernata de legi si de precepte rationale imperative, adica in afara politicii, nu exista loc pentru o societate umana, nici pentru om, si cu atat mai putin pentru o stiinta care sa-l studieze pe om indeaproape. Orice conceptie despre lucruri se leaga de o conceptie despre om, iar aceasta, de o conceptie despre om in societate, sau o conceptie politica; si cum teoria, sub acest raport, nu se lasa separata de practica, nu e de mirare ca vedem amestecandu-se si aproape confundandu-se o tentativa de reforma religioasa, politica si morala cu un sistem speculativ incipient si cu o doctrina cu adevarat stiintifica.

Filosofia pitagoreica se prezinta deci sub infatisari atat de multiple si diverse incat este dificil sa le putem sesiza pe toate in principiul ca si in unitatea lor: ea este poetica prin forma si procedeele sale de expunere, religioasa si politica prin scopul sau, speculativa si stiintifica prin principiul si rezultatele sale.

Pitagora a inteles ca buna organizare a vietii publice si private, morala sanatoasa si adevarata politica se bazeaza pe o doctrina religioasa; pe de alta pare, el era convins ca o doctrina religioasa, pentru a nu fi luata de curentul superstitiilor si erorilor pe care aceasta le poarta odata cu adevarul, trebuie sa se sprijine pe o conceptie rationala despre om, despre lucruri si despre intregul univers, adica pe o filozofie - proiect vast, care, chiar daca a esuat in parte, nu atesta mai putin originalitatea, forta si cuprinderea geniului care l-a conceput si a incercat sa il realizeze.

 *

"Dupa parerea pitagoricienilor, numerele, proprietatile si combinatiile de numere sunt cauzele a tot ceea ce exista si a tot ceea ce devine, a tot ceea ce a fost si s-a preschimbat, de la origini si pana astazi. Pentru pitagoricieni, chiar si lumea insasi, in unitatea ei, este constituita de catre numar si nu exista alt numar in afara celui care constituie lumea. Cerul sau lumea, dupa cum spuneau pitagoricienii, reprezinta o armonie, adica un numar. Numarul este chiar fiinta. El este fiinta in toate categoriile fiintei; el este elementul material, elementul formal; el reprezinta cauza... Numerele par a fi deopotriva transcendente si imanente."

Aristotel

"In viziunea lui Pitagora, totul este numar, ordine, masura si armonie. Odata cu el putem sa intrezarim, distincta si de sine statatoare, adevarata notiune de filosofie. Odata cu el filosofia se prezinta ca o conceptie generala despre lume, o explicatie stiintifica si sistematica a naturii, omului si divinitatii."

Antelme-Edouard Chaignet

 *

Descrierea bibliografica a cartii:

Antelme E. Chaignet, Filosofia lui Pitagora, Traducere din limba franceza: Gabriel Avram, Editura Herald, Colectia Cogito, Bucuresti, 2012, 352 p.

 

CUPRINS

 

Introducere 5

 

Partea intai

Conceptia filosofica a pitagoreicienilor 9

I. Numarul 11

II. Elementele numarului 47

III. Lumea 75

IV. Sistemul numerelor in lume 93

V. Armonia 123

VI. Armonia celesta 135

VII. Viata lumii. Elementele. Spatiul. Timpul 151

VIII. Sufletul. Stiinta. Morala. Arta 169

 

Partea a doua

Influenta filosofiei pitagoreiciene asupra gandirii ulterioare 201

 

Partea a treia

Contributia pitagorismului la istoria cugetarii filosofice 321

ISBN: 978-973-111-269-5
Nr. pagini: 352
Cod bara EAN 13: 5948417240112
An aparitie: 2012
Format: 14 x 21 cm
Limba: Romana
Coperta: Policromie, carton laminat
Titlul original: Pythagore et la philosophie pythagoricienne - (Exposition de la doctrine philosophique des pythagoriciens - Tomes III-IV, 1873) Didier et Companie, Paris

Cei care au cumparat aceasta carte au mai cumparat si:

Galerie Media

edouard antelme chaignet

Antelme-Edouard Chaignet a fost istoric si profesor francez. A predat filosofia si literatura veche...

SUS
Cos gol

INAPOI