Apocalipse apocrife ale Noului Testament

apocalipse_noul_testament_persp_mare
Este cunoscuta existenta unei serii de Evanghelii - Fapte - Epistole si Apocalipse apocrife ale Noului Testament - care au circulat in comunitatile crestine timpurii si s-au transmis de-a lungul timpului pana in zilele noastre. Cartea de fata ofera accesul la cele mai cunoscute dintre Apocalipsele...
Rating: Nu a fost evaluat inca
Pret:
Pret catalog: 26,00 lei
Pret cu reducere: 24,76 lei
Pretul de vanzare: 26,00 lei
Descriere

Este cunoscuta existenta unei serii de Evanghelii, Fapte, Epistole si Apocalipse apocrife ale Noului Testament, care au circulat in comunitatile crestine timpurii si s-au transmis de-a lungul timpului pana in zilele noastre. Cartea de fata ofera accesul la cele mai cunoscute dintre Apocalipsele apocrife, impreuna cu un aparat critic ce usureaza intelegerea contextului in care au fost redactate.

Intelesul literal al termenului "apocalipsa" este acela de "ridicare a valului", de dezvaluire. Apocalipsa este un gen literar revelator, in care descoperirea vointei divine este facuta cunoscuta oamenilor fie prin intermediul viselor sau viziunilor profetice, fie prin intermediul unor mesageri ceresti, cum ar fi ingerii.

In general autorii apocaliptici au incercat sa adune si sa ordoneze informatiile care circulau in traditia orala crestina, dezvoltand aspecte pe care Evangheliile canonice nu le pomeneau deloc sau doar le sugerau. In calitate de carti istorice, apocrifele umplu anumite lacune si completeaza datele lipsa din scrierile canonice; prin aceasta ele se aseamana cu apocrifele Vechiului Testament. Ca si acestea, ele aduc uneori marturii referitoare la cursul unei intregi traditii, sprijinindu-i in buna masura supozitiile.

Apocalipsele apocrife prezentate in aceasta carte pot fi considerate dovezi ale modului de gandire predominant intr-o epoca hotaratoare pentru dezvoltarea crestinismului. Ele sunt importante atat din aceasta perspectiva istorica, cat si din aceea a influentei puternice avute asupra literaturii si artei crestine in general si a celei medievale in special.

 

CUPRINS

Cuvant inainte 7

Apocalipsa lui Moise            17

Apocalipsa lui Ezdra            45

Apocalipsa lui Pavel            63

RevelaTia lui Ioan  Teologul            95

CARTEA LUI IOAN DESPRE ADORMIREA MARIEI            121

DESPRE ADORMIREA BINECUVANTATEI FECIOARE MARIA (PRIMA FORMĂ LATINĂ)            138

ADORMIREA FECIOAREI MARIA (A DOUA FORMĂ LATINĂ)            151

Apocalipsa lui Petru            165

FRAGMENTE  DIN APOCALIPSA LUI PETRU            177

Apocalipsa Fecioarei            179

 Apocalipsa lui Zedra            199

Bibliografie selectivă  (istoria bisericii primare, istoria dogmei,  literatură creştină)            213

Index general            216

Reviews

Nu exista comentarii pentru acest produs.