Poeme Persane

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

Poeme Persane

Autor: rumi rumi
             omar khayyam omar khayyam
             sabestari sabestari
             baba taher baba taher
             saadi saadi
             hafez hafez
Colectia: PRINCEPS
Traducator: otto starck


Anunta-ma cand este disponibila!
Comenzi telefonice
021-319-40-60 / 0771-664-320
Interval orar: 9:00 - 17:00

Fara nicio indoiala, nicio alta forma de arta nu este atat de iubita precum poezia in Iran. Se poate spune ca ea este arta suprema a culturii iraniene, expresia cea mai inalta, cea mai rafinata, cea mai plina de stralucire a geniului iranian dintotdeauna. Impactul sau asupra literaturilor lumii, prin multitudinea de traduceri, s-a produs nu numai la nivel de forma - a se vedea gazelul, catrenul etc. -, ci si la nivel ideatic, fiind preluate teme ce tin de o anume viziune asupra lumii, de cunoasterea fina a regulilor care o guverneaza, de cautare a divinitatii, de celebrarea vietii, ale carei neajunsuri sunt privite cu intelepciune, de o filosofie ce il descatuseaza pe om din desertaciunile lumii, ducandu-l spre esenta.

Baba Taher, Omar Khayyam, Saadi, Rumi, Sabestari, Hafez, sase dintre cele mai stralucitoare nume cu care poezia persana se identifica, sunt reunite in aceasta carte de talentatul traducator Otto Starck, cel care, de-a lungul vremii, a oferit culturii romane talmaciri pline de har, de o mare acuratete si frumusete, in acelasi timp, din marea poezie persana. Trebuie subliniat aici ca efortul facut de traducator este considerabil, avand in vedere nu numai constrangerile legate de prozodie - ritm, rima, asonanta - sau de dificultatile ce incumba intr-o structura gramaticala ce se abate, nu de putine ori, de la regulile clasice, ci si acumularile milenare de istorie, de cultura, de religie, care sublimeaza in versul persan. Gratie stapanirii celor doua limbi, persana si romana, in subtilitatile lor creatoare, Otto Starck reuseste sa ofere cititorului roman texte ce pastreaza parfumul originalului persan.

Poezia persana, bogata in teme si orientari, este strabatuta de la un capat la altul de spiritul sufit, acea inalta expresie a sufletelor imbatate de dragoste divina. Asadar, nu intamplator tema vinului – ca bautura paradisiaca, asa cum este descris in Coran – si cea a betiei, ca stare de efuziune a celui ce se apropie de divinitate, sunt prezente la tot pasul in marea simfonie poetica persana. Chiar si acolo unde interpretarea lasa loc echivocului, fiorul mistic se face simtit. Faptul ca vinul material este interzis de catre Legea islamica accentueaza si mai mult acest simbolism prezent in literatura. Tema vinului isi are radacini adanci in traditia iraniana, avand in vedere  ca vechii persani venerau vinul si chiar il divinizau sub numele de Haoma ... Vinul inseamna dragoste si bucurie. Adevaratii credinciosi sunt beti de vinul dragostei divine. Vinul il elibereaza pe bautor de catusele legalismului si ale conventiilor, caci el este, in calitatea sa de bautura paradisiaca, o emanatie divina care iradiaza din forma in forma, un simbol al dragostei supreme care se manifesta in creatie: betia inseamna uitarea a tot ceea ce nu este Dumnezeu.

O alta tema predilecta este cea a suferintei profunde pricinuite de asteptarea intoarcerii la Dumnezeu, de dragostea mistuitoare a sufletului de a se aneantiza in El precum in celebra legenda a privighetorii si a trandafirului, legenda ce va  domina nu numai literatura, dar si toate celelalte arte inflorite pe meleagurile iraniene, trecand apoi in cele mai diverse culturi ale lumii.

 

 

CUPRINS

 

Cuvant inainte de George Grigore ...................... 5

 

BABA TAHER ...................... 9

OMAR KHAYYAM ...................... 19

SAADI ...................... 107

RUMI ...................... 149

SABESTARI ...................... 251

HAFEZ ...................... 283

 

Note si comentarii ...................... 315

 

*

 

Traducatorul acestei antologii, OTTO STARCK (n. 1930, Bucuresti) a urmat studii filologice la Universitatea din Bucuresti. Imbina cariera didactica (profesor de franceza) cu cea de redactor la Ed. Tineretului si apoi la Radiodifuziune. Publica poezii in Gazeta literara incepand cu anul 1948, iar in 1968 ii apare volumul de schite Iedera.

Fin cunoscator al unor limbi vechi, a restituit culturii romane poezia clasica persana. A tradus din persana, asigurand si aparatul critic necesar, mai multe volume de poezie (selectiv):

Omar Khayyam, Saadi, Hafez, Catrene persane (Robaiat) - Ed. Albatros, 1974;

Hafez, 100 de gazeluri - Ed. Univers, 1977; Saadi, Bustan (Livada) - Ed. Albatros, 1978;

Trei poeti persani. Omar Khayyam, Saadi, Hafez - Ed. Stiintifica si enciclopedica, 1982;

Rumi, Meditatii si parabole

ISBN: 978-973-111-355-5
Nr. pagini: 352
Cod bara EAN 13: 5948417300076
An aparitie: 2016
Format: 13 x 22 cm
Limba: Romana
Coperta: Policromie, carton laminat

Cei care au cumparat aceasta carte au mai cumparat si:

Galerie Media

rumi

  Maiestria lui Djalal ud Din Rumi a fost puternic resimtita de oameni avand diferite...

omar khayyam

  Omar Khayyam (1048-1131) a fost un savant, matematician, filosof, astronom si poet...

sabestari

baba taher

Editura Herald la cel de-al 4-lea Simpozion Global Transpersonal de Psihoterapie si Spiritualitate

  Editura Herald si Transpersonal in Romania va invita in perioada 23-24 februarie 2019, la cel...

SUS
Cos gol

INAPOI