Teodoru Ghiondea: Doctrina Cabalei, Cabala Crestina si Zoharul - Blogul Editurii Herald - Editura Herald

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

Blogul Editurii Herald

Descopera cartile care te transforma!

 • Acasă
  Acasă This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categorii
  Categorii Displays a list of categories from this blog.
 • Etichete
  Etichete Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggeri
  Bloggeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Echipe de Blog
  Echipe de Blog Find your favorite team blogs here.
 • Autentificare
  Autentificare Login form
13
Noi

Teodoru Ghiondea: Doctrina Cabalei, Cabala Crestina si Zoharul

Postat : în categoria: Oameni si carti
 • Font size: Larger Smaller
 • Imprimați

 

Doctrina Cabalei - Filosofia religioasa a evreilor de Adolphe Franck face parte din primele carti de acest gen din perioada moderna si anume acele eforturi de a dezvalui doctrina esoterica a iudaismului intr-un mod cat mai accesibil mentalitatii si culturii europene a secolului XIX. Fidel perspectivei si conceptiei istorice, autorul abordeaza delicatul subiect al esoterimului iudaic din punctul de vedere al raporturilor acestuia cu mediul crestin si, in special cu filosofia lui Platon si cea a neoplatonicienilor, recurgand la nuantele mistice ale acesteia din urma, cu multa subtilitate, pentru a evidentia unele aspecte fundamentale ale Cabalei.

Bibliografia este remarcabila, atat prin vastitatea ei cat si prin diversitatea perspectivelor pe care respectivele surse le ofera; din acest punct de vedere tratatul nostru poate fi considerat ca o sinteza a acestor perspective, acordand si “regularizand” diferitele viziuni particulare, specifice, cu fondul real al traditiei esoterice iudaice.

 

Cartea lui Adolphe Franck este un reper fundamental in

intelegerea doctrinei esoterice a iudaismului nu numai

pentru cultura europeana a secolului XIX, dar si pentru

cea a secolului XXI.

 

Cabala crestina a lui van Helmont este una din cartile, putin cunoscute dealtfel, care au determinat o noua directie de cercetare, un nou suflu in efortul carturarilor secolului al XVII-lea de a intelege cat mai bine, in fond, ceea ce Mantuitorul a afirmat: “Nu am venit sa stric Legea, ci sa o implinesc.” Fiind cunoscut in epoca aspectul esoteric al textelor sacre, nedenaturat inca de ocultismul ce va aparea un secol si jumatate mai tarziu, si beneficiind de dezvoltarea literaturii rabinice din acea perioada, legaturile, raporturile dintre Noul Testament si Vechiul Testament au fost interpretate prin filonul esoteric pe care-l constituie cabala, actiune nu numai indreptatita dar cu un beneficiu intelectual evident.

Van Helmont face parte dintre savantii renumiti ai vremii, practica alchimica fiind o constanta a preocuparilor sale si fiind legata, principial de medicina pe care o practica – ceea ce ne dezvaluie si o conceptie veridica a autorului in legatura cu viziunea sa despre raportul esential dintre micro- si macrocosmos. Stilul sau, recunoscut ca fiind inspirat de dialogul platonician, este clar, captivant si direct, in asa fel incat lectura este una placuta si dinamica. Exercitiul intelectual al parcurgerii unui asemenea text nu este numai util pentru intelegerea Noului Testament, dar profitabil, poate mai mult decat in alte circumstante, patrunderii in articulatiile cu sens metafizic dintre cele doua traditii: cea iudaica si cea crestina.

Traducerea acestei “variante” a Zoharului s-a realizat dupa versiunea latina cunoscuta sub numele de Cabala denudata, stabilita in aceasta forma de Knorr von Rosenroth; talmacitorul din limba latina, Samuel Liddell MacGregor Mathers, a consultat atat originalul caldean cat si textul ebraic.

Autorul textului latin, Cabala denudata, Knorr von Rosenroth este un savant german de inalta tinuta; studiile sale de specialitate: literatura esoterica iudaica, au cuprins surse dintre cele mai importante: Isaac Luria, Moise Cordovero, Josef Ghikatila si altii, nume care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Asadar, izvoarele pe care savantul german le-a parcurs au girul absolut al celor mai mari maestri cabalisti, ceea ce confera acestei variante a Zoharului autenticitate.

Este necesar, in acelasi timp, sa precizam ca modul in care este prezentata doctrina cabalei este unul specific discursului rabinic, ceea ce pune problema unei intelegeri prin interpretare simbolica; notele si comentariile traducatorului englez sunt foarte utile, caci faciliteaza descifrarea simbolurilor.

Lectura unei asemenea carti isi afla utilitatea prin veridicitatea continutului sau, autenticitate insotita de un exercitiu intelectual cu un profit cert in domeniul textelor fundamentale ale spiritualitatii.

Teodor Ghiondea este coordonatorul colectiilor „Philosophia Perennis" si „Intelepciunea inimii" de la Editura Herald. Va vorbi alaturi de Felicia Waldman la GAUDEAMUS Radio Romania, editia a XXVI-a, in cadrul lansarii cartilor „Doctrina Cabalei" de Adolphe Franck, „Cabala Crestina" de Franciscus Mercurius Van Helmont si „Zoharul", joi, 21 noiembrie, ora 18:30.

 

Ultima modificare :

Galerie Media

ZOHARUL-2021

Zoharul - Cartea Splendorii - Cartea Misterului Pecetluit, Marea Adunare Sfanta si Mica Adunare Sfanta

Forta exceptionala a simbolismului mistic al Zoharului, impletita cu calitatile sale literare, a...

39.00 49,50 lei
van-helmont-cabala-crestina-new

Cabala Crestina - Aplicarea doctrinelor cabalistilor evrei la dogma Noului Testament

Kabbala denudata - documentul cel mai important al intregii literaturi kabalistice crestine -...

18.00 36,00 lei
frank-doctrina-cabalei

Doctrina Cabalei - Filosofia religioasa a evreilor

Pe parcursul acestui studiu comparat, Adolphe Franck se afla in cautarea adevaratei surse de...

36,00 lei

adolphe franck

Adolphe Franck (1809-1893), scriitor francez, deopotriva filozof spiritualist si eclectic, in linia lui Victor Cousin, filozof al iudaismului si al dreptului. Iti face studiile la colegiul din...

franciscus mercurius van helmont

Franciscus Mercurius van Helmont (1614-1699) Alchimist si scriitor flamand, este fiul lui Jan Baptist van Helmont. In 1640 publica opera de pionierat in chimie a tatalui sau, care leaga...

Comentarii

SUS
Cos gol

INAPOI