Samanism. Credinte principale - o introducere de Mario Barangea - Blogul Editurii Herald - Editura Herald

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

Blogul Editurii Herald

Descopera cartile care te transforma!

 • Acasă
  Acasă This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categorii
  Categorii Displays a list of categories from this blog.
 • Etichete
  Etichete Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggeri
  Bloggeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Echipe de Blog
  Echipe de Blog Find your favorite team blogs here.
 • Autentificare
  Autentificare Login form
10
Noi

Samanism. Credinte principale - o introducere de Mario Barangea

Postat : în categoria: Evenimente
 • Font size: Larger Smaller
 • Imprimați

Un termen folosit din ce in ce mai des, in imprejurari foarte diferite. Este un -ism? Evident ca nu. Aici nu e vorba despre vreo filosofie, doctrina sau alegere intelectuala. Sa stabilim (de dragul formalitatii, cel putin) ce nu este samanismul. Nu este o religie in sensul strict si ingustat al termenului. Asta pare cel mai important de stiut. E un corp de practici care au, aparent, un singur scop: vindecarea.

Asadar samanismul este despre vindecare. In consecinta, cei care samanizeaza sunt mai ales tamaduitori. Relatia pe care samanul o stabileste cu procesul vindecator este substanta practicii sale. Complementar fata de felul in care percepem noi boala si vindecarea (concepte valabile pentru occidentalii scientisti ai secolului XX), samanul face apel la mijloace si metob2ap3_thumbnail_shaman-tree.jpgde explicative care sunt caracteristice cunoasterii traditionale, arhaice. Dar ce inseamnă asta mai exact? Boala nu are o realitate proprie, ea este consecinta intruziunii unor spirite rauvoitoare. Vindecarea, deci, nu poate fi altceva decat un tratament de recuperare a starii normale de functionare prin alungarea influentelor acestor spirite.

Am zis mai sus ca scopul aparent al samanismului este vindecarea. „Aparent” pentru ca, in realitate, sensul este mult mai legat de profunzime de atat. Iar perspectiva adancimii este data de aceasta speciala relatie cu spiritele, pe care samanul o intretine. Spiritele sunt manifestari ordonate ale fenomenelor naturii sau entitati specifice sau particularitati ale unor conjuncturi. Dar indiferent de modalitatea in care acestea sunt concepute, comunicarea cu ele e vitala. Evident, se pune problema competentei de acum. S˜amanul (si numai samanul) este singurul care poate implini aceasta comunicare. Profesiunea comunicarii cu spiritele face parte mereu dintr-un ansamblu de traditii in care nu se poate intra decat prin initiere. Cu alte cuvinte, samanul devine ceea ce este printr-o initiere. Se stabileste astfel o linie de transmitere a invataturilor despre comunicarea cu spiritele care alcatuieste esenta acestui fenomen religios.

b2ap3_thumbnail_2shamans.jpgDaca nu este mostenita prin ereditate, vocatia samanica este conferita de spirite. Spiritele cheama viitorul saman prin intermediul viselor sau chiar printr-o zguduire violenta a organismului. Vindecatorul se vindeca mai intai pe el insusi. Si asta este, bref, definitia samanului. Din momentul initierii, samanul devine sacerdot, razboinic, cunoascator al tainelor naturii. Razboiul sau este impotriva spiritelor malefice, specialitatea sa este transa - fenomen de alterare (de preschimbare, mai bine zis) al constiintei diurne. Armele sale sunt magice: toba, vesmantul, intreg instrumentarul de care face uz in sesiunile de samanizare.
b2ap3_thumbnail_images.jpg

Avem, asadar, imaginea unei fresce a credintelor samanice de prim rol: vindecarea, spiritele, samanul ca magician, sacerdot, mediator. Apoi - transa ca mediu de comunicare, initierea specifica, clivajul „lumea noastra - lumea spiritelor” cu toate intruziunile aferente dintr-o parte in cealalta. Samanismul apare ca un fenomen religios arhaic, cu toate elementele unei religii dar fara sa se constituie intr-una. Nu este o atitudine unitara in mod necesar. De aceea ar fi mai corect sa vorbim despre „samanisme”, nu despre „samanism”. Prezervarea si, pe alocuri, revitalizarea fenomenului au facut posibila aparitia unor diferente mari de intelegere. S-au creat astfel conditiile pentru ivirea neosamanismului (de cele mai multe ori un pseudosamanism adaptat lumii occidentale) dar si ale studiului academic sec si cerebral care sufera adesea de insuficienta cercetarii de teren.

 

Ultima modificare :

Galerie Media

samanii_din_tuva_persp_mare

Samanii din Tuva - O cercetare asupra samanismului siberian

Samanismul este un fenomen al culturii spirituale a popoarelor din intreaga lume. Devenita...

39.50 39,50 lei
czaplika-samanism-in-siberia

Samanism in Siberia - Traditii, ceremonii si ritualuri arhaice

Siberia este considerata locul clasic al samanismului. Este locuita de diferite grupuri etnice...

39,00 lei
marea_viziune_persp

Marea Viziune - Povestea lui Black Elk, un om sfant al poporului Sioux Oglala

Nimic nu traieste mult Numai pamantul si muntii. (Cantec de moarte al indienilor...

32.50 32,50 lei
Calea-samanului-2019

Calea samanului - Un ghid pentru putere si vindecare

[Calea samanului este] un ghid practic aprofundat privitor la arta vindecarii samanice si la...

28.00 35,00 lei

Comentarii

SUS
Cos gol

INAPOI