Primar, dar nu primitiv in credintele religioase aborigene - Blogul Editurii Herald - Editura Herald

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

Blogul Editurii Herald

Descopera cartile care te transforma!

 • Acasă
  Acasă This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categorii
  Categorii Displays a list of categories from this blog.
 • Etichete
  Etichete Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggeri
  Bloggeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Echipe de Blog
  Echipe de Blog Find your favorite team blogs here.
 • Autentificare
  Autentificare Login form
06
Ian

Primar, dar nu primitiv in credintele religioase aborigene

Postat : în categoria: Oameni si carti
 • Font size: Larger Smaller
 • Imprimați

Mircea Eliade nu poate intra in competitie cu acei savanti de teren care practica dimensiunea stiintifica a antropologiei culturale. Acest fapt nu-l face insa imun la adevar, mai cu seama ca in stiintele omului, adevarul este o problema de perspectiva si nu de detaliu.

Daca in fizica nucleara un detaliu poate arunca in aer aparatul matematic al teoriei, in antropologia culturala, istoria comparata a religiilor sau hermeneutica literara detaliul poate fi uneori ignorat, intaietate avand constructia intelectuala ce ofera o structura sau un pattern de intelegere.

 

 

De multe ori, filosoful sau istoricul religiilor poate fi mai in acord cu adevarul, care are o natura relationala iar nu substantiala, decat savantul aplicat si pozitiv.

 

 

b2ap3_thumbnail_Religii_Australiene_persp_mare.jpg

Cred ca asa stau lucrurile si in cazul fundamentalei carti scrise de Mircea Eliade, intitulate Religii australiene. Varianta in limba romana o datoram lui Walter Fotescu, iar tiparirea ei, Editurii bucurestene Herald, care a publicat-o in colectia „Arhetip”€.

Eliade nu a petrecut patru sezoane in cort, in mijlocul naturii, si nici nu a participat la vreo vanatoare de canguri sau la vreo lupta pentru supravietuire contra ferocilor Dingo. Eliade nu a condus anchete tintite pe obiective antropologice standard, nu a participat la ritualuri de initiere si nici la efectuarea riturilor de trecere in comunitatile de aborigeni. Si totusi, nivelul sau de intelegere a naturii si mecanismelor gandirii religioase a australienilor primordiali este unul superior, in masura sa aproximeze un adevar spiritual care este atat de sofisticat, incat risca sa scape unor studii antropologice aplicate.

b2ap3_thumbnail_Muntele-sacru-Uluru.jpg

 

Pentru ganditorul de la Chicago, progresul meditatiei de tip religios nu a cunoscut o liniaritate de la simplu la complex, de la primitiv la sofisticat sau de la arhaic la modern. Dimpotriva, tiparul religiozitatii aborigene, vadeste o suplete remarcabila privind integrarea evenimentelor istorice decisive, doar ca le plaseaza inb2ap3_thumbnail_mircea_eliade_smoking.jpg memoria sacra a comunitatii, intr-un fel de illo tempore esential. Pentru aborigeni, ceea ce conteaza cu-adevarat nu este cronologia, datarea faptelor si fixarea narativa precisa a personajelor memorabile, ci consacrarea pozitivitatii unor intamplari si eroi prin plantarea semnificatiilor acestora intr-un stadiu primar al timpului pur, unul neafectat de curgerea istorica si imun in fata accidentelor materiale.

Mircea Eliade, aidoma altor parinti-fondatori ai stiintei comparative in planul istoriei credintelor religioase, precum Dumézil si Otto, are geniul unei intuitii rare care, indelung exersata, ii permite sa identifice cadre, structuri si functii legate de fapte, personaje si evenimente consumate efectiv in istoria punctuala. Pentru savantul de origine romana, ceea ce este semnificativ exista in realitate, dar nu orice realitate ajunge sa fie inaltata la demnitatea unei consacrari ontologice specifice timpului originar.

Fara aceasta raportare la momentul atemporal al creatiei, stramosii, zeii si eroii n-au dreptul la memorie. Despre aceste aspecte dezbate Eliade in superbul lui eseu Religii australiene.

 

 

 

Ultima modificare :

Galerie Media

Religii_Australiene_persp_mare

Religii australiene

In Religii australiene Eliade ofera o critica explicita a analfabetismului religios al atatora...

29.00 29,00 lei

Comentarii

SUS
Cos gol

INAPOI