„POVESTEA SARIULUI – Mituri şi Simboluri”, de Carmen Cotovanu Pesantez - Blogul Editurii Herald - Editura Herald

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

Blogul Editurii Herald

Descopera cartile care te transforma!

 • Acasă
  Acasă This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categorii
  Categorii Displays a list of categories from this blog.
 • Etichete
  Etichete Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggeri
  Bloggeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Echipe de Blog
  Echipe de Blog Find your favorite team blogs here.
 • Autentificare
  Autentificare Login form
23
Sep

„POVESTEA SARIULUI – Mituri şi Simboluri”, de Carmen Cotovanu Pesantez

Postat : în categoria: Evenimente
 • Font size: Larger Smaller
 • Imprimați

 

Originea sariului (din limba sanscrita, „sati” – fasie de material, panglica, banda) se pierde in noaptea vremurilor, acesta fiind oglindit in cele mai vechi opere de arta  ale Indiei – sculptura, pictura, muzica si dans. Sariul este singura piesa de vestimentatie din lume care nu se coase. Vesmantul, reprezentand o simpla bucata de material, cu dimensiuni variind intre 4-8 sau chiar 12 metri lungime, a ajuns sa fie recunoscut in India, si nu numai, ca simbol al feminitatii, virtutii, frumusetii, al armoniei si veneratiei divine.

 


Misterul sariului sta in faptul ca, indiferent de spatiu, de varsta, statut social sau de stilul in care este purtat, confera sexului frumos o gratie si o senzualitate aparte pe care nici un alt vesmant nu le poate oferi. De el se leaga nenumarate mituri, legende, povesti si basme populare. Sariul este vesmantul favorit al zeilor de aceea se credea ca fabricarea unui asemenea vesmant era sacra si misterioasa, purtarea acestui vesmant fiind considerata de bun augur. Cromatica si simbolurile constituie indicii ale statutului social, ale identitatii culturale, marcand totodata evenimente importante din viata cotidiana si stari emotionale. Tehnica crearii sariului face adesea trimitere la tesut, ca metafora a creatiei universului. Gandhi insusi, „Marele Suflet al Indiei”, isi tesea vesmantul („dhoti” – omologul sariului la barbati) folosind roata de tors, atribut al simplitatii si modestiei. Dupa castigarea independentei Indiei, sariul a devenit un simbol al unitatii si identitatii nationale.


In ciuda schimbarilor socio-economice si a gusturior vestimentare, sariul continua sa ramana o prezenta constanta in viata femeii indiene. Psihologul Carl Jung, apreciind eleganta sariului, afirma:

„Ar fi o pierdere pentru intreaga omenire daca femeia
indiana ar renunta sa poarte costumul ei nativ.”


Un text de Carmen Cotovanu Pesantez, coregraf de dans clasic indian, specialist in cultura si civilizatie indiana – Centrul de Arta “Euterpe”, speaker la evenimentul India – intre traditie si modernitate - Pe urmele lui Mahatma Gandhi. Evenimentul va fi prilejuit de implinirea a 150 de ani de la nasterea lui Mahatma Gandhi si de lansarea, in colectia Autobiografia, a volumului biografic Mahatma Gandhi – O viata legendara de Romain Rolland. Evenimentul se va desfasura miercuri, 2 octombrie, ora 17.30 la Hermitage Urban Spiritual Hub,  strada Mihai Eminescu, nr. 127.

 

 

Ultima modificare :

Galerie Media

MAHATMA-GANDHI-HERALD-2021

Mahatma Gandhi - O viata legendara (Biografia)

In acest volum biografic - Romain Rolland aduce un tribut imaginii si luptei lui Mahatma Gandhi....

35,00 lei

romain rolland

Scriitorul francez Romain Rolland (1866–1944) a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1916. Pentru o vreme a predat istoria la liceu, iar in 1895 a obtinut doctoratul in litere. Intre 1904 si...

AUTOBIOGRAFIA

  Colectia „Autobiografia“ are ceva de oferit pentru toti cititorii. Caracterul sau dinamic este imprimat de varietatea personalitatilor...

Comentarii

SUS
Cos gol

INAPOI