Natura viselor si clase de vise, de Chögyal Namkhai Norbu - Blogul Editurii Herald - Editura Herald

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

Blogul Editurii Herald

Descopera cartile care te transforma!

 • Acasă
  Acasă This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categorii
  Categorii Displays a list of categories from this blog.
 • Etichete
  Etichete Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggeri
  Bloggeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Echipe de Blog
  Echipe de Blog Find your favorite team blogs here.
 • Autentificare
  Autentificare Login form
11
Mar

Natura viselor si clase de vise, de Chögyal Namkhai Norbu

Postat : în categoria: Noutati Herald
 • Font size: Larger Smaller
 • Imprimați

Buddha Sakyamuni descrie în una dintre sutre lumea fenomenelor, pe care noi, în general, o considerăm reală, prin intermediul câtorva metafore. Realitatea noastră este, conform comparaţiilor sale, o stea căzătoare, o iluzie optică, o candelă ce pâlpâie, picăturile de rouă de la răsăritul zilei, bulele de aer care se formează în apă, un fulger, un vis, nişte nori. După Buddha, întreaga existenţă, în toată complexitatea ei, toate dharmele şi, de fapt, toate fenomenele sunt, în fond, ireale şi permanent schimbătoare, aidoma exemplelor de mai sus.

O altă sutra întrebuinţează şi alte metafore poetice pentru a arăta natura esenţial ireală a condiţiei noastre. Printre acestea: reflexia Lunii în apă, un miraj, un oraş compus din sunete, un curcubeu, o reflexie în oglindă şi din nou un vis.

Exemplul visului este inclus în aceste sutre deoarece noi toţi ştim că, dacă examinăm un vis, nu găsim nimic concret. Chiar dacă putem descoperi cauzele primare şi secundare ale apariţiei lui, tot nu există nimic cu adevărat concret sau real privind visul însuşi.

Deşi există nenumărate condiţii care pot duce la starea de vis, produsele acestor condiţii, visele noastre, se pot grupa în general în două categorii principale: tipul mai comun de vise, izvorâte din amprentele karmice, şi un al doilea tip de vise, izvorâte din claritatea minţii.

 

 

În categoria viselor cauzate de karma se află vise legate mai ales de cele trei stări de existenţă, adică de corp, energie (sau vorbire) şi tensiunile minţii individului. Dar mai există şi o altă categorie legată de amprentele karmice, care au trei cauze: amprentele karmice ale unei vieţi anterioare, amprentele karmice din tinereţe şi amprentele karmice din trecutul recent al individului.

În tradiţia medicinii tibetane, medicul care cercetează cauzele unei boli va lua în considerare, printre altele, de care anume dintre cele trei tipuri de existenţă sunt legate visele bolnavului. Cu această informaţie, poate fi descoperită condiţia reală şi situaţia corpului, a energiei şi a minţii persoanei bolnave. Uneori, individul care suferă de o boală gravă, greu de vindecat, se poate afla în această situaţie datorită unor cauze karmice provenind din tinereţe sau chiar dintr-o viaţă anterioară. Se poate întâmpla şi ca boala să fie rezultatul unor cauze karmice produse de acţiuni recente. Astfel, examinarea viselor devine unul dintre mijloacele cele mai importante pentru analizarea şi descoperirea cauzelor principale şi secundare ale problemei.

Ce înţelegem prin vise legate de cele trei tipuri de existenţă ale individului? Aceste vise apar pe temeiul tuturor experienţelor corpului, vorbirii sau minţii. Astfel, experienţele legate direct de elementele, energia şi emoţiile individului pot deveni cauze spontane pentru manifestarea unor experienţe onirice, deopotrivă bune, rele sau neutre.

În categoria viselor cauzate de karma, un prim tip cuprinde acele vise a căror cauză provine dintr-o viaţă anterioară. În acest tip de vis pot apărea lucruri care nu sunt familiare persoanei în această viaţă, cum ar fi imagini ale unei alte ţări sau persoane necunoscute având obiceiuri neobişnuite şi vorbind o limbă străină. Aceste vise se pot repeta atât de des, încât subiectului îi devine familiară o lume care i-a fost cândva necunoscută.

 

 

Astfel de experienţe sugerează existenţa unei deprinderi foarte puternice provenite dintr-o viaţă anterioară, care a lăsat amprente karmice în persoana respectivă. Sau subiectul poate experimenta un vis despre o ţară neobişnuită, în care o persoană ciudată intenţionează să-l chinuiască sau să-l ucidă; drept urmare, subiectul încearcă un sentiment foarte puternic de frică. Uneori, o astfel de ipostază poate sugera că o situaţie similară a avut loc într-o viaţă precedentă – condiţiile persoanei au fost afectate suficient de puternic ca să lase o amprentă karmică. Această amprentă reapare când se ivesc cauze secundare.

Visele karmice din cea de-a doua categorie sunt cele ale căror cauze s-au dezvoltat în tinereţea subiectului. Dacă, în tinereţe, persoana a fost speriată sau implicată într-un accident, este posibil ca această experienţă să fi lăsat o urmă; astfel, pot apărea ulterior, de-a lungul vieţii, vise legate – literal sau tematic – de eveniment. Sau dacă, de exemplu, o persoană a trăit în copilărie un cutremur care i-a produs mare spaimă, atunci există posibilitatea ca mai târziu această urmă să fie activată de cauzele secundare corespunzătoare, cum ar fi, de pildă, experienţa unui alt cutremur.

Cel de-al treilea tip de vise karmice include vise având la origine acţiuni recente care au marcat adânc persoana respectivă. Este posibil ca aceasta să fi fost de curând extrem de nervoasă şi să fi avut, prin urmare, un conflict cu cineva. Mânia puternică lasă o amprentă. Datorită ei, apare un vis asemănător ca situaţie sau ca temă.

Cauzele acestor trei tipuri de vise sunt în primul rând karmice, ceea ce înseamnă că sunt legate de un eveniment care a marcat profund persoana şi a lăsat urme de tensiune, teamă sau altă emoţie puternică. Dacă rămân amprente [karmice], este firesc să apară mai des vise având o temă corespunzătoare.

În mod similar, există şi vise ale clarităţii, adică vise ale clarităţii legate de cele trei existenţe şi vise ale clarităţii legate de amprentele karmice ale persoanei. Ce înseamnă un vis al clarităţii? Un vis al clarităţii se manifestă atunci când există cauze secundare; prin cauzele secundare, el se manifestă ca claritate. Putem obţine chiar sfaturi şi predicţii, întrucât există cauze secundare ale unor evenimente viitoare.

Un vis al clarităţii se manifestă de regulă în zori. De ce? Pentru că atunci când adormim, cădem într-un somn foarte adânc. Treptat, organismul se odihneşte, iar somnul devine mai uşor. Pe măsură ce somnul devine mai uşor, claritatea se manifestă mai uşor. Dacă reuşim în practica prezenţei continue, atunci visele karmice se răresc, deoarece ele sunt legate de tensiuni. Starea de contemplaţie sau de prezenţă reprezintă relaxare totală. Prin urmare, în ea nu se manifestă tensiuni, iar visele karmice vor fi înlocuite tot mai mult cu vise ale clarităţii.

 

Chögyal Namkhai Norbu (1938–2018)

 

În ceea ce priveşte tipul de vise ale clarităţii legate de cele trei moduri de existenţă, toate fiinţele umane au în natura lor un potenţial infinit şi calităţi nemanifeste. Deşi soarele străluceşte fără întrerupere, uneori nu îl putem vedea din cauza norilor, iar alteori îl putem zări [doar] pentru câteva momente printre nori. În mod similar, claritatea individului apare uneori spontan. Unul dintre rezultate este apariţia viselor de claritate.

Condiţia visului este ireală. Când descoperim noi înşine acest lucru în cadrul unui vis, puterea imensă a acestei revelaţii poate elimina obstacolele legate de viziunea condiţionată. Din acest motiv, practica visului este foarte importantă pentru a ne elibera de obiceiurile noastre. Avem nevoie de această asistenţă puternică mai ales pentru că ataşamentele emoţionale, condiţionarea şi exacerbarea ego-ului, care înseamnă viaţa noastră de zi cu zi, au fost întărite de-a lungul multor, multor ani.

Tot ceea ce vedem de-a lungul vieţii noastre este, la propriu, asemenea imaginilor unui vis. Dacă le examinăm cu atenţie, marele vis al vieţii şi visele mai mici ale unei nopţi nu sunt foarte diferite. Dacă percepem cu adevărat natura esenţială a amândurora, vom descoperi că, într-adevăr, nu există nicio diferenţă între ele. Dacă ne putem elibera până la urmă de lanţurile emoţiilor, ataşamentelor şi ego-ului prin această descoperire, avem şansa de a deveni în cele din urmă iluminaţi.


 

Un fragment extras din Yoga visului si Practica Luminii Naturale 

Chögyal Namkhai Norbu

Colectia Himalaya, coordonata de Mihai Lita (Senior Editor)

Ultima modificare :

Galerie Media

norbu-yoga-viselor-practica-Luminii-Naturale

Yoga visului si Practica Luminii Naturale

Chögyal Namkhai Norbu (1938–2018) a fost si ramane unul dintre maestri importanti ai traditiei...

30,00 lei

namkhai norbu

Renumitul maestru Dzogchen Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche s-a nascut in anul 1938 in tinutul Derghe, situat in Tibetul Oriental. De mic copil a fost recunoscut drept reincarnarea marelui maestru...

HIMALAYA

  Scopul colectiei este prezentarea principalelor scrieri continand doctrina  lui Buddha in conformitate cu traditia indo-tibetana. La...

Comentarii

SUS
Cos gol

INAPOI