Mintea. Scurta introducere in filosofia mintii - Blogul Editurii Herald - Editura Herald

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

×

Atenție

JUser: :_load: Utilizatorul cu ID-ul 15219 nu a putut fi încărcat

Blogul Editurii Herald

Descopera cartile care te transforma!

 • Acasă
  Acasă This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categorii
  Categorii Displays a list of categories from this blog.
 • Etichete
  Etichete Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggeri
  Bloggeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Echipe de Blog
  Echipe de Blog Find your favorite team blogs here.
 • Autentificare
  Autentificare Login form
03
Noi

Mintea. Scurta introducere in filosofia mintii

Postat : în categoria: Oameni si carti
 • Font size: Larger Smaller
 • Imprimați

 

In forma ei teoretizata, filosofia mintii este un subiect relativ recent, cultivat cu precadere de filosofii americani.b2ap3_thumbnail_mintea_o-scurta-int_persp_mare.jpg

b2ap3_thumbnail_john-searle-mare.jpg

Unul dintre cei mai cunoscuti autori, venind dinspre domeniul filosofiei limbajului, este John R. Searle, profesor la Universitatea Berkley, autor al unor lucrari devenite celebre, dintre care amintim: Speech Acts: An Essay in the Philosophy of Language, 1969; Intentionality: An Essay in the Philosophy of Mind, 1983; The Rediscovery of the mind, 1992; The Construction of Social Reality, 1995; Philosophy in a New Century, 2008; Making the Social World: The Structure of Human Civilization, 2010. Cu putin timp in urma o cunoscuta lucrare a lui John R. Searle a fost tradusa in limba romana Mind: A brief introduction/ Mintea. Scurta introducere in filosofia mintii, Bucuresti, Editura Herald, colectia „Mathesis”, cuvant introductiv: Adrian Nita, traducere din limba engleza: Iustina Cojocaru, 2013, 336 p.

b2ap3_thumbnail_1.jpg

De ce inca o carte despre filosofia mintii, cand pe piata erau multe carti despre acest subiect? Pentru ca acest subiect, care nu are o traditie seculara asa cum sint altele care se revendica din antichitatea greaca, are nevoie de noi abordari, de noi perspective. Acesta a fost si motivul pentru care John R. Searle a scris aceasta carte, si a facut-o cu convingerea ca este cel mai important subiect din filosofia contemporana, lasand deoparte ca fiind false teme precum dualismul, materialismul, behaviorismul, conceptualismul. Dupa filosofia limbajului, care a reprezentat „€žprima filosofie”€ in veacul al XX-lea, filosofia mintii a devenit subiect central, dar si un subiect cu un anume specific in care sint vizibile diferentele intre opinia specialistilor si opinia curenta.

 

Remarcabila este intentia lui Searle de a arata ca fenomenele mentale sunt fenomene biologice.

 

Filosofia mintii incepe sa preocupe ganditorii din epoca moderna odata cu scrierile lui René Descartes, autor, printre altele, al cunoscutului dicton „€žcogito, ergo sum”€, care a adancit si dualismul minte-corp, res cogitans-res extensa. John R. Searle isi propune sa rezolve in cartea sa 12 probleme cu care se confrunta filosofia mintii; dintre acestea, opt l-au preocupat pe Descartes, iar celelalte au devenit mai preocupante in secolul trecut. Amintim aici doar cateva dintre ele, lasand cititorului bucuria descoperirii celorlalte: problema minte-corp, problema celorlalte minti, problema scepticismului si analiza perceptiei, problema liberului arbitru, sinele si identitatea personala, problema somnului, intentionalitatea, inconstientul. Alaturi de problema constiintei, de mare dificultate este cea a intentionalitatii, „€žun fel de imagine in oglinda a problemei constiintei”, dupa cum afirma John R. Searle.

b2ap3_thumbnail_4918575268_abb936944b_o-1.jpg

Cartea filosofului american incearca sa ofere o explicatie a mintii prin care fenomenele mentale sa fie considerate o parte a lumii naturale. Dincolo de scriitura clara, dornica sa lamureasca un subiect privit de la inceput ca extrem de dificil, de „tehnic”€, remarcabila este intentia lui John R. Searle de a arata ca fenomenele mentale sunt fenomene biologice: „€žNu traim in mai multe lumi diferite, o lume mentala si o lume fizica, o lume stiintifica si o lume guvernata de simtul comun. Dimpotriva, exista doar o singura lume, lumea in care traim cu totii, si trebuie sa ne explicam existenta ca parte componenta a ei”€, sunt ultimele randuri ale acestei carti, o carte exemplara despre un domeniu provocator si insuficient expoatat/explorat al filosofiei contemporane.

 

Bogdan Mihai MANDACHE

Ultima modificare :

Galerie Media

Comentarii

SUS
Cos gol

INAPOI