santideva

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

santideva

Santideva, calugar buddhist din secolul VIII, se numara printre cele mai renumite si respectate figuri din intreaga istoriei a buddhismului Mahayana. Asa cum este cazul si cu alte figuri din istoria buddhismului indian, exista putine cunostinte istorice cu privire la viata sa. Santideva, asemeni lui Buddha Sakyamuni, s-a nascut intr-o familie regala, fiind destinat tronului. Insa in preajma incoronarii sale, Manjusri, intruchipare divina a intelepciunii, si deasemenea Tara, intruchipare divina a compasiunii, i-au aparut in vis, sfatuindu-l sa renunte la tron. Astfel, el parasi regatul tatalui sau, retragandu-se in solitudine si dedicandu-se meditatiei. In aceasta vreme a atins inalte stari de extaz si diferite puteri miraculoase.

Dupa aceasta sedere in pustnicie a fost o vreme sfetnic al unui rege, pe care l-a ajutat sa guverneze conform principiilor buddhiste. Insa acest lucru a starnit invidia altor ministri, Santideva abandonand in cele din urma serviciul regelui. Indreptandu-se spre renumita universitate de la Nalanda, obtine hirotonisirea monastica, devotandu-se studiului profund al sutrelor si tantrelor buddhiste. Aceasta este perioada in decursul careia compune doua dintre lucrarile sale devenite clasice: Siksamuccaya si Sutrasamuccaya. Insa in vazul celorlalti calugari, nu facea altceva decat sa manance si sa doarma.

Cautand sa-l umileasca pentru a-l alunga din manastire, alti invatati i-au impus sa recite o sutra inaintea intregii comunitati monastice si  a publicului laic, o treaba care in viziunea lor era mult peste priceperea sa. Dupa cateva ezitari, Santideva este de acord sa raspunda cererii si ii intreaba: "Doriti sa recit un text existent sau o compozitie originala?" "Recita-ne ceva nou!" raspunsera ei, si atunci el incepu sa psalmodieze Bodhicaryavatara ("Intrarea pe calea iluminarii").

Intrarea pe calea iluminarii
de santideva

Forma poetica a expunerii - perspectiva filosofica asupra vietii precum...

SUS
Cos gol

INAPOI