paul henri dietrich, baron d` holbach

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

paul henri dietrich, baron d` holbach

Galerie Media

Scriitor si filosof francez de origine germana, Paul Heinrich Dietrich von Holbach, zis Paul Henry Thiry, Baron d’Holbach, s-a nascut la Heidelsheim (marele ducat de Baden, Palatinatul Renaniei), pe 8 decembrie 1723. Acest mare erudit a fost mai intai una dintre personalitatile inaltei societati franceze; originar fiind din Palatinat, sosit in capitala Frantei inca din copilarie si dispunand de o mare avere, a facut din locuinta sa un loc in care-si dadeau intalnire o seama de scriitori valorosi ai epocii: Jean le Rond d’Alembert, Georges-Louis Leclerc Buffon, Frédéric Melchior Grimm, Denis Diderot, Claude-Adrien Helvétius, Guillaume-Thomas Raynal, Ferdinando Galiani. Salonul, dar in special mesele pe care le oferea baronul erau extrem de apreciate, iar supeurile erau atat de fastuoase, incat spiritualul abate Galiani i-a acordat lui d’Holbach supranumele de „Primul somelier al filosofiei”.

Mare senior luminat, spirit indraznet si vesel, inima generoasa si de o discretie perfecta, Baronul d’Holbach era o personalitate accentuata a societatii pariziene. „Clubul holbachic”, dupa cum il denumea cu dispret Jean-Jacques Rousseau, isi promova protejatii la Curte, facea si desfacea reputatia unor curteni. Dusmanii baronului ii reprosau acestuia ca avea un spirit putin cam grosier, iar prietenii sai il laudau ca pe un savant enciclopedist.

Format la scoala stiintelor naturale, baronul d’Holbach, inainte de a scrie articole despre chimie pentru Enciclopedia franceza, tradusese din limba germana o seama de opere stiintifice de mare interes din domeniul chimiei si mineralogiei. A promovat operele si gandirea unor filosofi englezi precum Thomas Hobbes, Anthony Collins, John Toland, Thomas Gordon, dar in cadrul miscarii iluministe a veacului, d’Holbach urma sa devina mult mai activ. Clubul pe care-l infiintase la resedinta sa nu era doar o asociatie de conspiratori uniti printr-o anumita doctrina bine precizata, ci, prin totala libertate a opiniilor care domnea, prin emulatia si inclinatia catre toate ideile indraznete privind politica si religia, se constituia intr-o avangarda extrema a filosofiei.

Paul Henry Thiry, Baron d'Holbach, moare la Paris pe 21 ianuarie 1789, la varsta de 66 de ani.

Jacques Patry

Eseu despre prejudecati sau Despre influenta opiniilor asupra moravurilor si fericirii oamenilor
de paul henri dietrich, baron d` holbach

Eseul despre prejudecati este publicat in 1770 sub pseudonimul Dumarsais si -...

39,00 lei 33,15 lei

Galerie Media

Despre adevar, prejudecati si ignoranta

Paul Henri Thiry, baron d’Holbach (1723-1789) este un filosof francez de origine germana. A facut...

SUS
Cos gol

INAPOI