karl gjellerup

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

karl gjellerup

Karl Gjellerup s-a nascut la 2 iunie 1857. A fost fiu de preot si dupa moartea tatalui sau a crescut la o ruda, tot cleric, dedicandu-se el insusi teologiei. Ca tanar teolog s-a adancit in studiul literaturilor clasice, care l-au influentat puternic, facandu-l sa se simta ca "un elen in tara lui Israel". Asa se exprima el insusi in prima lui carte "Un idealist", care a aparut sub pseudonimul Epigonos. Curand dupa aceea publica, sub propriul sau nume, "Tanara Danemarca", care, fara sa aiba vreo valoare literara, a starnit totusi la timpul sau multa senzatie, din cauza puternicului ei caracter liber-cugetator.

Gjellerup ajunsese un admirator inflacarat al lui Georg Brandes, pe care intr-o poezie il proclama "Cavaler al Duhului Sfant", dar de care mai tarziu, nu se stie din ce cauza, s-a despartit. O vreme a studiat filozofia si biologia, a facut speculatii cu privire la operele lui Darwin si Spencer, iar rezultatul acestor studii a fost lucrarea "Atavismul si Morala", pentru care in 1881 i s-a decernat medalia de aur a Universitatii.

 Dintre romanele sale, cel mai cunoscut este "Discipolul Germaniei", in care face proces teologiei si isi descrie propria sa evolutie morala; apoi "Minna", o poveste de dragoste din Schwartzwald, si "Moara", a carei actiune se petrece in Danemarca, tema - un dublu omor comis din pricina geloziei - atingand culmea sinistrului. Gjellerup a scris si pentru scena, atat piese de teatru cat si texte pentru operele lui Wagner, pe care l-a tradus minunat.

 Era un admirator profund al lui Wagner, pe al carui "Niebenlungenlied" l-a comentat in mod stralucit si captivant, si de unde se vede ca avea o mare afinitate personala cu acest puternic talent.

 Muzica si mistica erau adanc sadite in fiinta lui. Ele se gasesc intrunite in poezia "Jertfele Focului", care e compusa special pentru a fi pusa pe muzica. In cele urma insa, mistica a precumpanit. Gjellerup incepuse sa studieze filozofia indiana, si "Pelerinul Kamanita" este unul din roadele acestui interes. Si ultima lui carte, "Prietenii lui Dumnezeu", este nascuta tot din spirit mistic; ea trateaza despre o secta religioasa germana in timpul Reformei.

 Nu degeaba Gjellerup se numea el insusi  "discipolul germanilor". In Germania se simtea la el acasa si de aceea in 1892 s-a stabili la Dresda, orasul sotiei sale.

Cele mai multe dintre operele lui au fost traduse in germana, limba foarte potrivita stilului sau, prin excelenta plin de avant. A murit in 1919, in Dresda, dupa ce, cu doi ani mai inainte, i se decernase premiul Nobel pentru literatura.

Pelerinul Kamanita
de karl gjellerup

Pelerinul Kamanita este considerat un roman reprezentativ pentru perioada...

SUS
Cos gol

INAPOI