jacques de voragine

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

jacques de voragine

Autorul lucrarii Legenda Aurea a fost unul dintre cei mai instruiti oameni ai vremii sale, dar si un sfant. Viata sa – daca vreun savant si-ar da osteneala sa o reconstituie in amanunt – ar imbogati cu un capitol pretios istoria gandirii religioase a secolului al XIII-lea; ca sa nu mai spunem ca celebra sa „compilatie” merita sa ocupe un loc de frunte printre cele mai emotionante vieti ale sfintilor si apostolilor pe care le cunoastem.

Preafericitul Jacques s-a nascut in anul 1228, la Varagina, de unde si numele sau latinizat, Jacobus de Varagina. Cand a implinit saisprezece ani, in 1244, a intrat in ordinul dominican. Rand pe rand novice, calugar, profesor de teologie, apoi predicator, el intruchipa in fiinta si in stiinta sa moravuri atat de pure si o virtute atat de nestramutata, incat si astazi toate manastirile dominicane din nordul Italiei pastreaza amintirea sfinteniei sale.

La varsta de treizeci si cinci de ani, a fost ales staret al manastirii in care slujea. Apoi, in 1267, calugarii i-au incredintat carmuirea manastirilor din provincia Lombardia, functie infinit mai obositoare si mai grea decat cea de staret, de care s-a achitat cu mare cinste vreme de optsprezece ani. In anul 1292 este numit arhiepiscop de Genova. In aceasta functie a adus pacea intre cetatenii Genovei, caci in 1295 reuseste un lucru incredibil, si anume impacarea guelfilor si a ghibelinilor, confirmata printr-un act solemn.

Pe toata durata episcopatului sau, mergea personal sa ingrijeasca bolnavii, pe stradutele mizere din port, avand intotdeauna la el o lista cu dezmostenitii sortii, „pe care-i vizita de dimineata pana seara, vorbind cu ei cele mai marunte lucruri care tineau de traiul zilnic”. Daruia saracilor veniturile sale si cele ale bisericii in care predica. Inainte de a muri, in 1298, a interzis sa i se faca funeralii pompoase, preferand ca banii care s-ar fi cheltuit astfel sa mearga in buzunarele nevoiasilor. A cerut ca trupul lui sa nu fie inhumat in catedrala, alaturi de ceilalti episcopi, ci sa fie depus in biserica manastirii unde fusese staret, lucru care s-a si intamplat, fiind ingropat in stanga corului.

Ca si Legenda Aurea, predicile si discursurile religioase ale lui Jacques de Voragine, eliberate de intreaga lor incarcatura dogmatica, au o simplitate si o bonomie extrem de originale si sunt mestesugit intocmite, pentru a merge la inima oamenilor. Dar niciuna dintre celelalte lucrari ale sale nu a avut, in vremea lui, un succes comparabil cu uimitoarea sa „culegere” de vieti ale sfintilor pe care, inca de la aparitia sa, intreaga Europa a denumit-o Legenda Aurea (Legenda de aur).

 

Teodor de Wyzewa

Legenda Aurea
de jacques de voragine

Inspirandu-se din diverse surse scrise - Jacques de Voragine zugraveste cu...

25,00 lei 21,25 lei
SUS
Cos gol

INAPOI